verantwoording sitemap mail

Frankrijk is geen land van steden. Van oudsher wordt het land bewoond door boeren en soldaten, die niet erg kunnen aarden in een stad.Daarom zijn de meeste steden eigenlijk grote dorpen (quartiers) rond een klein "dorps"hart (centre ville). Er is altijd wel een marktplein en een markthal in het centrum. Er is ook altijd een groot open plein (een champs) waar de soldaten vroeger konden oefenen in marcheren.
En er is een kathedraal natuurlijk.

Parijs is eigenlijk de enige stad die de Fransen als zodanig willen erkennen. Net zoals één generaal de macht heeft over het hele leger is er één stad die de macht heeft over het hele land.
Meer dan 9 miljoen Fransen (bijna 1/10e van de alle Fransen dus) bevolken de metropool Parijs en zijn omvangrijke voorsteden (banlieus). Praktisch ieder Frans bedrijf van enige importantie heeft zijn hoofdkantoor in Parijs. Het is het centrum van de macht: Politiek, economisch, geografisch.
Het is dat Frankrijk uiteindelijk het internationale stelsel van lengte- en breedtegraden heeft overgenomen, maar als het aan hen gelegen had liep de nul-meridiaan dwars door Parijs.

Meer over Parijs


Parijs, Place Dauphine

 

Naast Parijs zijn er 4 grote agglomoraties met grootsteedse allure en dito problemen:
Lille, Bordeaux, Marseille en Lyon.

En dan komen de talloze provinciesteden en -stadjes die zo op elkaar lijken dat Jacques Brel het stadje Vésoul als voorbeeld nam voor een liedje over het provincaals gedrag.

Elke stad kent ongeveer dezelfde problemen:
De grote hoeveelheid werklozen en sociaal zwakkeren wonen onder vaak slechte omstandigheden in de banlieus.
Het imponeergedrag van groepen tweede generatie-allochtonen versterken het gevoel van onveiligheid. De allochtonen zijn slecht geïntegreerd in de Franse samenleving. De Fransen zien in hen een gemakkelijke verklaring voor alle narigheid.

De tegenstellingen tussen rijk en arm nemen in de steden absurde proporties aan. Een bonte mengelmoes van de upperclass (Bon Chic Bon Genre - BCBG) en de lowerclass (zwervers: vagabonds, Sans Domicile Fixte - SDF's) bevolken de straten.
De een heeft nergens tijd voor en rent voort in de tredmolen van Metro - Bulo - Dodo (metro, baantje, bedje) om het kleine appartement in een chique zijstraat van een luxe avenue te kunnen betalen.
De ander wordt na een dag hangen in de gangen van de metro voorzien van eten door een vrijwilligersorganisatie.

Elke vrijdagavond ontvlucht de upperclass de stad naar hun tweede huisje in de Campagne.
Ze laten de stad over aan de daklozen (Sans Abri's), de illegale vluchtelingen (Sans Papiers) en de dagjesmensen die uit de provincie naar de stad trekken voor de warenhuizen (Grand Magasins). De dagjesmensen voelen zich vervolgens onveilig en stemmen later op Le Pen. De upperclass heeft nergens last van, behalve dat de auto weer niet voor de deur geparkeerd kon worden...

 

Parijs:

Over Parijs is een aparte pagina.

 

Steden in het noorden:

Lille
Eén van de vier grote agglomoraties in Frankrijk. Nadat de zware industrie en mijnbouw rond Lille in het slop was geraakt en de stad aan het verpauperen was, zette het stadbestuur hoog in. Het zorgde ervoor dat Lille een knooppunt werd in het TGVverkeer met Engeland en de Benelux, benoemde de stad tot kruispunt van Europa en sleepte daar miljoenen subsidie van Parijs voor in de wacht. De wijk rond het station werd getransformeerd tot een kantoren- en winkelcentrum. De schilderachte binnenstad rond de grote markt werd gerestaureerd en schoongemaakt. Dure winkels vestigden zich rond de beurs, gebouwd in de 17e eeuw in Vlaamse barokstijl.

Calais
aan de kanaalkust. De drukste passagiershaven in West (continentaal) Europa met meer dan 8 miljoen in- en uitgaande passagiers. De veerboten naar Engeland zijn nog altijd erg populair ondanks dat de nabijgelegen Kanaaltunnel ( Tunnel sous le Manche ) zijn aandeel in het overzees verkeer opeist met speciale auto- en vrachtauto shuttle-treinen van Calais naar Dover. De haven van Calais werd verwoest in de 2e wereldoorlog en herbouwd. De beroemde beeldengroep "Burgers van Calais" van Rodin uit 1895 bleef gespaard.

Boulogne
De voornaamste vissershaven van Frankrijk, zwaar beschadigd tijdens de 2e wereldoorlog. De citadel is intact gebleven. Binnen de vier poorten het stadhuis en een belfort.

Le Havre
aan de Seine monding. In de oorlog voor 90% verwoest. Natuurlijke haven met zware industrie (olieraffinaderijen) op aangelegde eilanden. De nieuwe, indrukwekkende Pont de Normandië gaat hoog boven de Seinemonding heen en verbindt Le Havre met Honfleur.

Amiens,
hoofdstad van Picardië: Kathedraal, tuinen langs de waterlopen (zijtakken) van de Somme.

Reims
Centrum van de Champagnestreek. Kathedraal. De grote champagnehuizen kunnen bezocht worden. Vooral het huis Pommery is de moeite waard.

Troyes,
hoofdstad van de Champagne: Middeleeuws centrum, kathedraal. Bekend om goedkope merkkleding in de factory-outlets (store d'usines).

Metz
aan de Moesel (Moselle) rivier: Kathedraal Saint Etienne met een enorm schip van 123 meter lang. Middeleeuws centrum met stadspoorten.

Nancy:
Place Stanislas uit de 18e eeuw , afgezet met enorme, vergulde smeedijzeren hekken. Parc la Pépinière uit 1765.

Strasbourg
in de Elsas: Als zetel van het Eruopese parlement ook een stad met internationale allures. Vakwerkhuizen, kades met sluisen in de oude binnenstad. Kathedraal.

 

Dijon,
hoofdstad van Bourgondië: paleis van de hertogen van Bourgondië deels uit de 14e eeuw. Wijnstreken van de Bourgogne rondom.

 

Steden in de Rhonevallei en Alpen:

Lyon
De tweede grootste stad van Frankrijk en centrum van een grote agglomoratie op de plek waar de Saône en de Rhône samenkomen. De stad bestaat uit 3 delen: Een hooggelegen deel op de noordelijke oever van de Saône, een middendeel tussen Saône en Rhône in en een modern zuidelijk deel. Een kabeltram (funiculaire) voert naar het hogergelegen deel vanwaar een schitterend uitzicht over de lagere stad en - bij helder weer - de Alpen toppen.
In het middendeel het oude stadhart met groot wagenplein (Place Bellecour), winkelstraten en het plein rond het Hôtel de Ville met grappige waterwerkjes. Ten noorden daarvan de wijk La Croix Rouge, met de oude weverswoningen aan smalle steegjes. Authentieke trolleybus lijn 2 rijdt van en naar La Croix Rouge.
Buiten Lyon het beroemde restaurant van Paul Bocuse in Collonges.


 

Grenoble
Hoofdstad van de Dauphiné, de Franse vooralpen, en goed uitgangspunt voor rondritten door de Alpen. Fraaie hôtels (grote herenhuizen) in de oude binnenstad.

Briançon
Hoogstgelegen stad van Europa op 1326 meter hoogte in het Alpenmassief. Stadswallen van Vauban uit de 16e eeuw. De kerk Notre Dame maakt deel uit van het verdedigingssysteem. Hooggelegen citadel.

Steden in het zuidoosten:

Marseille
Het is er smerig en crimineel, maar het is er ook kleurrijk en charmant. De havens liggen bijna in het centrum van de stad. Alle belangrijke veerdiensten in de Middellandse Zee vertrekken hiervandaan. De visspecialiteit Bouillabaisse is hier geboren in de kleine, intieme restaurants rond de oude vissershaven.

Aix en provence
Charmante oude wijken rond de Cours Mirabeau, overschaduwd door platanen. Patriciërshuizen uit de 18e eeuw. Schilder Paul Cézanne schilderde in de nabijgelegen Montagne Sainte Victoire.
Touristische route langs de plekken waar beroemde Cézanne schilderijen zijn gemaakt.

Avignon
in de Rhône-delta: Het chateau des papes, ooit het verblijf van de paus.Watermolens aan de rivier de Sorque. De nooit afgemaakte Pont de Avignon over de Rhône maakt een vergeefse aanloop naar het eiland van Barthelasse waar men zich vermaakte met zang en dans.

Cannes
De boulevard de la Croisette met zijn luxe hotels en strandtenten is the place to be in Cannes, vooral met een dure auto. Pittoreske bloemenmarkt. Luxe jachthaven. Grote beroemdheden tijdens het filmfestival.

Nice
Voor veel mensen is Nice de ingang van de Cote d'Azur met zijn internationale lucht- en veerhaven. Niet veel mensen brengen hun vakantie door in Nice zelf, met al die mooie, charmante en luxueuze steden in de buurt. Maar een bezoek aan de Italiaanse wijk en een wandeling over de Boulevard Anglais mag niet worden overgeslagen.

 

Monaco/Monte Carlo
Is een smalle, overbevolkte rots vol flatgebouwen en superrijken de moeite van een bezoek waard ? Wel als de rots Monaco heet. Bekijk het paleis van Reinier, bezoek het Casino en zonnebaadt naast de sterren in de Monte Carlo Beachclub. Neem oordopjes mee als je er bent tijdens de jaarlijkse Formule-1 race.

 

Menton
aan de Cote d'Azur: Kerk, smalle, Italiaans aandoende binnenstad. De drie "corniches" naar Monte Carlo.

 

Steden in het midden en midden-zuiden(midi):

Orleans
aan de Loire: De stad van Jeanne d'Arc. Jeanne kwam bidden in de kapel van Notre-Dame des Miracles in de St. Paul kathedraal. Er is een museum en een standbeeld over en van Jeanne. Orleans is een goed uitgangspunt voor rondreizen langs de Loire kastelen en de bossen van de Sologne. Wandelen langs de Loiret ten zuiden van Orleans.

Tours
Middeleeuwse wijk rond Place Plumereau. Kathedraal Saint Gatien uit 13e/15e eeuw.

Clermont Ferrand
hoofdstad van Puy de Dome: Industriestad (Michelin banden). Vulkanische bergen rondom (Puy de Dome, Mont Doree).

Saint Etienne
Industriestad aan de Loire, weinig bezienswaardigheden in de stad. Fraaie bosrijke omgeving waar de Loire zich doorheen slingerd. 7 km buiten Saint Etienne ligt Rochetailleé, schilderachtige dorpje gelegen op een steile helling.

Toulouse
aan de Garonne rivier: De roze stad genoemd omdat de meeste huizen van baksteen zijn. Stadhuis (Capitool) uit de 18e eeuw aan het gelijknamige plein. Oude wijken La Daurade en La Dalbade. Bakstenen huizen met fraaie binnenplaatsen. Fraaie winkelstraten, veel musea.

Perpignan
in de Roussilion: Paleis van de Koningen van Majorca uit de 13e/14e eeuw binnen de citadel. Stadspoort La Castillet uit de 14e eeuw.

Narbonne
in de Aude: Kathedraal, Canal du Robinet met sluisen. Deze romeinse nederzetting heeft op het centrale plein een stuk van de Romeinse weg de Via Domitia blootgelegd.

Béziers
in Herault: Kathedraal met uitzicht over het Orb-dal. Canal du Midi met de negen sluisen en aquaduct. De fraaie Allees Paul Riquet, genoemd naar de bouwer van het Canal, leidt naar het Parc des Poètes.

 

 

Nimês
in Gard: Best bewaarde Romeinse bouwwerken in Frankrijk: Amphitheater, tempel van Diana. Het nabijgelegen Romeinse aquaduct Pont du Gard is 50 meter hoog en 142 meter lang, geheel zonder cement in elkaar gestapeld. Het voerde in die tijd water aan naar Nimês.

Montpellier ,
hoofdstad van de regio Languedoc: Steegjes met luxe winkels rond het centrale plein l'Oeuf. Nieuw winkelcentrum Polygone en nieuwe stadswijk in griekse stijl l'Antigone ontworpen door Ricardo Bofill.

Steden in het westen:

Nantes
Havenstad aan de monding van de Loire. Slot van de hertogen, vesting met versterkte torens uit de 15e eeuw. Op het eiland Feydeau redershuizen uit de 18e eeuw.

Caen, hoofdstad van de Calvados: Eerst bevrijde stad in bezet Europa, maar wel zwaar beschadigd. 3 Abdijen en vesting uit 11e t/m 15e eeuw.

Rennes
Fraaie Place de la Republique met Palais du Commerce. Centrum met stadhuis uit de 18e eeuw.

Rouen
Rivierhaven aan de Seine. Vakwerkhuizen en kathedraal uit 13-14e eeuw. De kathedraal werd zwaar beschadigd tijdens een orkaan in januari 2000. Stadspoort "Gros Horloge" met belfort uit de 14e eeuw. Op Place du Vieux Marché werd Jeanne d'Arc in 1431 op de brandstapel gezet.
Stroomopwaarts langs de Seine fraaie uitzichten en lieflijke dorpjes.

Brest
De 2e Marine haven van Frankrijk: Basis van Frankrijks Atlantische vloot en nucleaire onderzeeboten. Geheel verwoest in de Tweede Wereldoorlog.

 

Steden in het zuidwesten:

Bordeaux
Hoofdstad van de Aquitaine en centrum van de wijnbouw activiteiten aan weerszijden van de Gironde. Place de la Comédie met het Grand-Théatre uit de 18e eeuw. Gotische kathedraal met het oude Paleis van Rohan, nu stadhuis.
Wijnroutes langs de grote Chateaux.

La Rochelle
2 zware versterke torens schermen de toegang af tot de haven van La Rochelle. Voor het eerst bekend in 1023 als Rochela, werd het geheel verwoest in 1127. La Rochelle werd herbouwd en uitgebriedt onder brits bestuur in 1207. De 2 torens maken deel uit van de middeleeuwse ommuringen die bescherming moest bieden tegen de vele zeeslagen.

Biarritz
is de meest onfranse badplaats. Het strand is het hart van stad, die niet erg mooi of charmant is. Maar 's zomers hangt er die tintelende sfeer van een plek waar het allemaal gebeurd, met straten gevuld met partygangers.