verantwoording sitemap mail

La campagne, noemen de Parijzenaars alles wat buiten de Parijse voorsteden (les banlieue's) is gelegen. De campagne is voor hen synoniem aan het goede leven waar in een rustig tempo het leven geleefd wordt, slechts onderbroken voor een rijke maaltijd, een goed glas en een spelletje Jeu de Boules.


Biarittz, Pyrénés Atlantique

Het is altijd zomer in de campagne, en tussen het ruisende koren en de frisgewassen koeien wordt gepicknicked uit grote rieten picknickmanden, gezwommen in heldere beekjes en andere leuke dingen gedaan die je zoals tussen ruisend koren en aan of in heldere beekjes kan doen.
Grote domaines (boerenhoeves) bieden 's avonds onderdak en stevige boerenkost, bereidt uit vers geslachte ingrediënten boven het knappende haardvuur. Een zomerse onweersbui rolt in de verte over het land. In de hoeve woont een grote, hechte familie, waar natuurlijk wat huiselijke probleempjes zijn die zich vooral rond de fraaie jonge dochter des huizes afspelen. Maar niets wat niet met een dubbelloops jachtgeweer opgelost kan worden.

 


 

Veel Parijzenaars hebben een tweede huis in de campagne, op zo'n twee uur rijden buiten de Boulevard Périphérique. Dat is dan in Normandië, of ergens in de Sologne of de Bourgogne. Ze brengen geld en vertier, maar de campagnards zelf zijn minder verrukt over de Parijse invasies op vrijdagavond.

De problemen van de campagne passen niet in het idyllisch beeld. De landbouw levert zonder enorme schaalvergrotingen te weinig inkomsten op voor de grote families in de domaines. De voorzieningen in de campagne lopen ver achter bij de moderne behoeftes. De jongeren zien geen toekomst meer in een boerenbestaan en trekken naar de grote steden.


Castelnau, Dordogne

 

Ook de toeristen slaan de campagne meestal over op weg naar de bekende vakantie-bestemmingen langs de kusten, de Dordogne of de Ardeche.
Een overzicht van de onbekende campagne van Noord naar Zuid, West naar Oost:

 

Picardië

Onder de mijnstreek rond Lille, vanaf de Baai van de Somme oostelijk naar Laon. Veeteelt en graan, lieflijke zijrivieren van de Somme en de l'Oise. De tientallen kanalen waar vroeger de trekschuiten langs voeren, alleen geschikt voor die specifieke binnenvaartschepen die ouderen onder ons nog kennen uit de TVserie "Schipper van de Picardië". Plaatsen als Amiens, Saint Quentin, Compiègne. Bossen rond Compiégne.
De vele oorlogsmonumenten herinneren aan de slachtoffers van La Grande Guerre, de grote oorlog van '14-'18. De frontlijn liep tussen Lille en Compiègne ongeveer op de plek waar nu de Autoroute A1 en de TGV-lijn liggen.

 

Val d'Oise en Beauvais

Pal ten noordwesten van Parijs: De vallei van de Oise met Auvers (graf van van Gogh), Chantilly met kasteel en stallen Les Ecuries, Senlis met kathedraal en stadsmuur. De Beauvais, met heuvels, korenvelden en bosschages uitlopend totaan Amiens aan de Somme.


Chantilly, Oise

 

Val de Marne en Val de Seine

Oost van Parijs, stroomopwaarts langs de Marne (EuroDisney !) totaan de Champagnestreek. Aan de Marne: Meaux, de woonplaats van hotelbaas Joop Zoetemelk en champagnestad Epernay.
Langs de Seine Melun, de bossen rond Fontainebleau en het schildersdorp Barbizon. Troyes met haar middeleeuwse binnenstad, ook bekend om de laagste prijzen in de (merk-)kledingwinkels.


Hautvillers, Marne

Cote d'Or

Tussen Parijs en Dyon, ten westen van Auxerre. Wijnstreek rond Chablis. Vézelay met een prachtige kathedraal op een heuvel (la coline éternelle). Het Canal de Bourgogne met leuke sluisjes slingert zich tussen de heuvels door.

 

La Beuce

De graanschuur van Frankrijk rond Chartres met zijn gigantische kathedraal die als een berg oprijst boven de korenvelden.

 

De Sologne

De streek ten zuiden van Orleans is een dichtbebost gebied met kleine meertjes. Kleine stadjes als Romorantin liggen aan lieve beekjes. Vlakbij zijn de grote kastelen langs de Loire. Veel grootwild (niet om op te jagen, natuurlijk).


Chambord, Loire

Basse-Normandië

De kleine valleien van de Calvados met zijn karakteristieke Bocagelandschap met heggen en laaggelegen wegen worden ten zuiden van Lisieux afgewisseld met steile hellingen van La Suisse Normande.
Tussen Rouen en Parijs-West de dorpjes langs de Seine, waaronder Giverny met de tuinen van Monet.


Beaufront en Auge, Calvados

 

Centraal Plateau / Massif Central

Deze campagne is voor Parijzenaars ontwikkelingsland. Ten zuiden van Clermont Ferrand is de A75 snelweg gratis om de economie te stimuleren. IJskoude winters met stormwinden en hete zomers met vaak harde onweersbuien maken deze streek wat minder populair als vakantiebestemming of voor een tweede huis, dat hier daardoor wel zeer betaalbaar is. Saint Flour met kerk hoog op de heuvel. Viaduct de Garabit, een ontwerp van Gustave Eiffel. Hete bronnen in Chaudes-Aigues. Messen-hoofdstad Laguiole (spreek uit: Lajolle). Wolvenpark Gevaudan in de Aubrac.


Le Bouchet, Auvergne

 

Le Lande

Grootste bosgebied van Frankrijk ten zuiden van Bordeaux. Enorme dennenwouden. De kust is er erg druk, het binnenland wordt nauwelijks bezocht.

 

Gers

De stek voor eenden en ganzen, die gefokt worden voor de levers. Armagnac komt uit het gelijknamige dorp. Francis Cabrel, beroemd Frans zanger, is er burgemeester geweest van zijn geboortedorp. Nederlanders vinden de leukste ansichtkaarten in het plaatsje Condom.

 

le Midi

La France Profonde (het diepe Frankrijk), de echte campagne, het idyllische beeld zoals Fransen dat het liefst zien en ook in vele Franse films als decor dienst doet, vinden we in het midden-zuiden boven Toulouse. Een arm, agrarisch gebied dat zich uitstrekt vanaf de Rhône-delta, over de hoogvlaktes (de Causses) van de Cevennen en de Aveyron, totaan de lage heuvels van de Pyreneeën, de Ariége. De dorpjes zijn hechte gemeenschappen die sterk op zichzelf zijn aangewezen, het scherpe accent van de Midi (waar men elke letter van een Frans woord ook echt uitspreekt) identificeert les gens du sud.
Plaatsjes als Albi, met bakstenen kerk, en Millau (met reuzen-viaduct) aan de Tarn.


Tarn bij Millau, Aveyron