verantwoording sitemap mail

Wie vanuit het uiterste noordwesten van Frankrijk - de polderstreek rond Saint Omer - in zuidoostelijke richting naar de Mont Blanc reist, gaat van het laagste naar het hoogste punt van Frankrijk.

Het Franse land is zeer gevarieerd in hoogte. Alleen de polders rond Saint Omer, de Camarque, Le Littoral (laagland) van de Languedoc en Les Landes aan de westkust zijn vlak, verder is er overal vals plat, heuveltjes, heuvels, bergjes en bergen.
Bekend van de Tour de France zijn de Cols, daar waar het woeste stijgen van de bergweg overgaat in heftig dalen. Op smalle wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, maar wie een als een kanonskogel afdalende wielrenner in de bochten (de virages) op zich af ziet komen blijft toch beleefd wachten, met de EHBO doos alvast paraat.


Gavarnie, Haute Pyrénées

 

Er zijn drie belangrijke berggebieden in Frankrijk: De Alpen, het Massif Central en de Pyreneeën.

Het grootste en hoogste bergmassief zijn de Alpen, die zich van het Meer van Geneve totaan de Middellandse Zee bij Monaco uitstrekken. Ten noorden van het Meer van Geneve vormt het middelgebergte van de Jura de aanzet voor het hooggebergte rond Chamonix met toppen tot boven de 4000 meter. Deze streek, de Haute Savoie, ligt op de grens met Zwitserland en Italië. De Mont Blanc vormt de grens met Italïë.


Venosc, Haute Alps

 

De schapen, die vroeger de voornaamste bron van inkomsten vormden in dit ruige gebied, hebben op de alpenweide plaatsgemaakt voor skiliften. Toch heeft Frankrijk de gevolgen van het massale wintersport toerisme op het kwetsbare Alpen-milieu beter weten op te vangen dan zijn buurlanden: Het wintersport gebeuren concentreert zich op een aantal gebieden, die optimaal worden toegerust voor het opvangen van die gigantische stroom skiërs, daarbuiten zijn de beschermde natuurgebieden en Nationale parken.

De bekende wintersportplaatsen zijn Chamonix, Albertville, Alpe d'Huez, Les Deux Alpes en Les Trois Valleés rond Courcheval. Hier worden de toeristen opgevangen in hooggelegen en van alle gemakken voorziene resorts. Er zijn - wel tegen groffe betaling - grote hoeveelheden ski- en andere liften, ski- en langlaufpistes in soorten en maten, rodel-, skischans- en bobslee-faciliteiten, schaatsbanen, zwembaden. In het winterhoogseizoen wordt de toeristen hetzelfde vertier aangeboden als 's zomers in de badplaatsen. Er is overal live muziek, de kinderen worden vermaakt door de animateurs (letterlijk: de bezighouders).


Alpe ´d Huez, Haute Alps

 

Voor velen is dit het summum van een echte wintersportvakantie, voor anderen een ware gruwel. Voor hen is er buiten deze oorden een ruime keus in afgelegen valleien voor lange wandelingen, off-track skiën op ongebaande hellingen, kleine dorpshotelletjes met 'savonds in het restaurant de zware winterkost die de bergbewoners de barre winter door moet helpen. Gerechten als Raclette, gesmolten kaas met aardappelen, ham en ui, vallen als een steen op de maag.
Buiten de gebaande paden hebben Gendarmie en Securité Civile een dagtaak aan het redden van mensen die zich in deze vijandige omgeving in moeilijkheden brengen. Ze glijden uit op gladde paden, raken bedolven onder lawines en gewoon de weg kwijt op een eindeloze gletser in een sneeuwbui of in vochtige, donkere spelonken, waar de wereld geen boven en onderkant meer kent. Met lawinehonden, electronische detectieapparatuur - zorg voor een lawinezendertje als u off-track gaat skiën ! - helicopters en de reddingsspecialisten van de GRIMP (Groupe de Recherche et d'Intervention en Milieu Pérrileux, gespecialiseerd in reddingsacties in onbegaanbaare gebieden) worden de toeristen dood of levend uit hun benarde positie bevrijd.


Gorges du Garança, Pyrénées Oriëntales

 

Ten zuiden van Gap vlakken de hoge bergen weer af. Hier komen we in de Haute Provence, met lieflijke dorpjes als Sisteron, Digne en Castellane. De grote bezienswaardigheid hier is de Gorges du Verdon, met 700 meter de diepste kloof van Europa.
In de kloof kan gekanoëd worden en er loopt een wandelpad (met veel tunnels) doorheen.


Gorges du Verdon, Var

 

Op de "Balcons" hoog boven de kloof prachtige uitzichten:


Gorges du Verdon, Var

 

Ook de hoogvlaktes en bergen van het Massif Central zijn een ruig en hier en daar zelfs vijandig gebied, hoewel de hoogste toppen amper de 1500 meter halen. Het is hier vooral het weer dat bepalend is. Het regent er veel en met een straffe, koude wind is het zelfs in de zomer geen plek voor zonaanbidders. Het is wel een eldorado voor mensen die absolute rust en stilte wensen.
De hoogste toppen bevinden zich rond Clermont Ferrand, het vulkanisch gebied van de Puys. De topper is de Puy de Dome, 1465 meter hoog en na betaling per auto beklimbaar. Het hooggelegen wintersportplaatsje Mont Doré is het toeristisch middelpunt.
Ten zuiden van de Puys (de puisten, de oude vulkanen die hoog boven de vlaktes uittoornen), begint de echte hoogvlakte. Dit is het domein van de extensieve veeteelt, van de koeien (Aubrac, Laquiole) die op de eindeloze vlaktes grazen. Hier en daar worden de vlaktes (de Causses) doorsneden door diepe rivierkloven ( van de Lot en Tarn), die op sommige punten onderaards verdergaan.


Cirque de Navacelles, Aveyron


 

Op de grote, tegen de wind beschutte boerenhoeves wordt 's avonds de kaas gesmolten voor een variant op de Raclette, de Aligôt. Het mengsel van kaas en aardappelpuree heeft een onverwacht fijne smaak, maar blijft als lijm aan de pan en in de maag hangen.


Cauterets - Lys, Haute Pyrénées

 

Aan de zuidkant wordt Frankrijk afgesloten door een stevig bastion van steile bergkammen, die onverwachts een einde maken aan La France Profonde, het diepe zuiden. De Pyreneeën lopen van oost naar west, van Middellandse Zee naar Atlantische Oceaan. Er lopen, behalve over de lage flanken, bijna geen bergwegen over de hoge toppen. De weinige cols kennen we allemaal als finishplaatsen uit de Tour de France.

De Cerdagne, een merkwaardige hoogvlakte ingeklemd tussen de bergen rond Andorra, is de zonnigste plek van Frankrijk. De Petit Train Jaune, de gele smalspoorlijn vanuit Villefranche, verbindt de dorpjes met elkaar. 's Winters zijn de Cerdagne en de hoge pistes rondom belangrijke skigebieden (Font Romeu, Les Angles).
Aan de westkant van Andorra beginnen de hoge Pyreneeën. De dalen lopen hier dood op de steile bergwanden (het keteldal van Gavarnie). De hellingen lenen zich maar op enkele plekken voor skiën. Bergwandelaars kunnen in deze streken beren tegenkomen.


Vernet, Pyrénées Oriëntales